30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Какво масло да сложа на мотора си?

OT LINSON MOTO

Kakvo maslo da slova na motora si 1

Как да изберем най-подходящото масло за нашия мотор?


Качеството на моторното масло не трябва да се подценява. От него зависи и продължителността на живот на нашия двигател, така че си заслужава да го подберем внимателно. Мотоциклетните двигатели понасят 3-4 пъти повече натоварване, отколкото автомобилните. 

Правилният избор на моторно масло осигурява добра производителност на двигателя, забавя износването на металните му частите чрез създаването на защитен маслен слой между тях, отвежда топлината, с което предотвратява амортизацията му и повишава неговата надеждност. Рядката смяна на маслото води до бързо износване на двигателя.

Ако в миналото маслото се е подценявало, то сега неговата роля е различна. Двигателите непрекъснато преживяват технологичен напредък, понасят по-голямо натоварване и по-различни температури и съответно изискват и промяна в характеристиките на маслата. Създават се постоянно подобрения и се внедряват все по-нови системи.

 

Относно въпроса дали можем да смесваме два вида, масла, то ние можем да правим това ако използвам един и същи вид масло. Не можем да смесваме различни видове масла например 2-тактово с 4-тактово или масло за автоматична скоростна кутия и масло за механична скоростна кутия 2-тактово масло и хидравлична спирачна течност.

Добре е да се съобразим с препоръките на производителя на двигателя на нашия мотоциклет. Трябва да вземем под внимание особеностите на нашия мотор като състояние и колко години е ползван, както и начина, по който го експлоатираме.

Всеки производител предоставя указания за своя тип масло в сервизната документация, на какви спецификации трябва да отговаря, неговото експлотационно ниво и дава инструкции относно колко често трябва да се сменя и как точно да се използва според типа двигател. Препоръчително е маслото да се проверява поне веднъж в месеца и също преди да се отправим на по-дълго пътуване.


Видове масла и техните предимства и неодстатъци

Kakvo maslo da slova na motora si 2

Маслата за мотор биват синтетични, минерални и полисинтетични в зависимост от технологията, по която са произведениразликата в индексите им на вискозитет и какъв процент на наситен въглеводород имат. 70% от мотоциклетните масла съдържат базови масла, а в състава на останалите 30% влизат маслени добавки, чиято роля е да поддържат чистотата и ниската температура на двигателя, както и да го защитават от корозия.  


Полисинтетичните са смес между двата първи вида. Синтетичните и полисинтетичните масла по правило са с по-добра смазочна способност. бензинови, така и при дизелови двигатели от по-стар тип.

 

Eдни от най-предпочитаните световни марки масла са: BARDAHL,  LIQUI MOLY, MOBIL, TOTAL, REPSOL CASTROL, RAVENOL, VALVOLINE, MOTUL , BIZOL.


Kakvo maslo da slova na motora si 3

Минерално масло

Минералното масло се получава на природна основа при рафиниране на нефт и е произведено на базата на въглеводороди. Вече се използва главно при по-износени двигатели или такива с голям пробег (100 до 180 000км.), тъй като въобще не е подходящо за двигателите и каталитичните системи от модерен тип. В противен случай може да доведе до сериозни и трудни за поправяне повреди в горивната система. Често се използва с доливане на добавки.


При остарелите двигатели освен минерално масло, може да се продължи да се ползва  маслото, с което са работили до момента (синтетично или полисинтетично). При него се осигурява базова защита при различни типове двигатели и се изисква по-честа смяна на маслото. Температурния му диапазон на работа е  от минус 15-20° С до плюс 40° С и по-висока.

 

Плюсове:


По-евтино от другите масла и осигурява добра защита на двигателите старо производство.


Минуси:


Претърпява бързо окисляване и трябва да се сменя често. Променя свойствата си при високи или ниски температури и след време може да образува утайка или нагар, което намалява живота на двигателя. Съдържа вредни примеси като сяра, реактивни и нестабилни въглеводороди и други нежелани замърсявания, които не могат да се пречистят напълно при рафиниране.


Синтетично масло

Синтетичното масло се добива чрез пречистен процесПроизвежда се по-нова технология по напълно химичен начин в лаборатории. Химическият му състав се свежда до основни молекули. То се получава като минералното масло е заменено със синтетика чрез специален контролиран процес.


При него чрез специален химичен процес се получава високо качество и чистота на съставките на маслото.  Процесът на обрабока на синтетичното масло включва премахване на всички ненужни примеси. При него индивидуални молекули могат да бъдат използвани при някои съвременни двигатели.  


Температурният му диапазон на работа е от минус 30° С до плюс 40° С и дори при по-висока температураПодходящо е за мощни съвременни двигатели с по-високи изисквания към качеството на маслото, каквито са турбодизелите.


Kakvo maslo da slova na motora si 4

Плюсове:

От всички масла синтетичното масло се смята за най-добро, тъй като защитава двигателя от ненужни замърсявания и от екстремно високи температури. Когато двигателят работи по-продължително време при висока температура, минералното масло губи част от свойствата си, за разлика от синтетичното, което запазва качествата си в широк температурен диапазон и дори при повреда в охладителната система, тъй като не се окислява и парафинизира. То има много по-добри показатели при високи работни температури и натоварвания.


Дава добра защита на двигателя от износване, тъй като без значение от температурата или натоварването, синтетичното масло в сравнение с обикновените масла успява да поддържа постоянен тънък слой и да предотврати износването на триещите се части. Има отлична течливост при ниска температура и висока издръжливост при висока.


Образува по-здрав маслен филм и следователно намалено износване, благодарение на противоокислителните си добавки.  Има по-добри харектеристики свързани с вискозитета, водещи до много по-лесно запалване при ниски температури.


Самото масло се износва по-бавно и има по-дълъг живот. Не образува нагар и осигурява добра защита от отлагания, тъй синтетичното масло не се разгражда така бързо, както минералното и поддържа двигателя по-чист.


По-безвредно е за околната среда, тъй като с него двигателят произвежда по-малко емисии, в сравнение с конвенционалните минерални масла.



Синтетичното масло изпреварва конвенционалното по отношение на по-големите товари.


По-икономично е от обикновените масла, които поради своите по-високи плътност и по-ниска течливост износват по-бързо двигателя.

Kakvo maslo da slova na motora si 5

При ниски температури синтетичното масло потича много по-бързо, когато запалим двигателя в сравнение с обикновеното. Има по-бърза циркулация при стартови температури и благодарение на високата си течливост повишава ефективността на двигателя.

Движи се по-лесно дори при ниски температури. Изпарява се значително по-малко от минералното масло, което значи по-малък разход на масло.


Предпазва турбокомпресора по-добре от минералното, което няма как да издържи 200,000-те оборота в минута, които перката на турбокомпресора прави.

 

Минуси:


Цената на синтетичното масло обикновено е по-висока.  Не се препоръчва смесването му с минерално масло.


Не е препоръчително да се използва само синтетично масло през целия живот на двигателя, тъй като след като се износи синтетичното масло вече не е подходящо за двигателя, колкото и да е качествено. Препоръчва се при нов двигател в началото да се прави смяна на синтетично със полисинтетично и след като вече остарее да се премине на минерално.


При избора на синтетично масло не се водете само по марката или от реклами, тъй като много лесно можем да се объркаме сред морето от марки, преглеждайте внимателно указаните спецификации.

Kakvo maslo da slova na motora si 6

Полисинтетично масло

То се прави от петролни продукти и е смес между синтетичното и минералното, като съчетава качествата на двата вида масла. Съдържа 50-70% минерално масло и 50-30% синтетично масло. Подходящо  е за 4-тактови двигатели и такива, които са на повече от 10 години (повече от 150 000км.) и мотоциклети със средно тегло.


Плюсове:


То също е с по-ниска цена от тази на синтетичното и се експлоатира по-лесно отколкото минералното масло. При него е постигнат е един добър баланс между качество и цена.


Подходящо е при случаи на дълго пътуване при ниски температури, когато моторът има изисквания към качеството на маслото и не трябва да се използва минерално. Обединява в себе си защитата на минералното и ефективността на синтетичното.


Смесва се добре с минералното масло.  Не се изпарява лесноТемпературният му диапазон на работа започва от минус 20-25° С до плюс 40° С.


Икономично е, тъй като намалява триенето и разходите за гориво.  Предпазва от нагар и корозия.


Минуси:


Цената на някои марки полисинтетично масло е висока.

Още съвети

·     Купувайте масла винаги от специализирани магазини и сервизи в оригинални опаковки на авторитетни марки.


·    Не се доверявайте на масла, които сте купили евтино или са ви ги подарили в прозрачни пластмасови бутилки без етикет.


·      Винаги четете описанията на оригиналните опаковки на маслата, където са дадени всичките му характеристки като вискозитет и начин за експлоатация.


Помнете, колкото по-качествено е маслото, толкова по-тъмно то става след като изпълни задачата си. Така че, ако маслото, което сте сложили си стои светло за дълго време, това е показател за съмнително качество.


Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар